Składniki dla 4 osób
-1 kg dojrzałych pomidorów Pachino IGP
-cebula 50 g
-seler naciowy 50 g
-1 szklanka białego wytrawnego wina
-1 ząbek czosnku
-mieszanka ziół do smaku (bazylia, pietruszka, oregano, itp.).
-sól do smaku
-pieprz do smaku
-1 kg małży
-spaghetti 400 g
-garść natki pietruszki
-oliwa z oliwek Monti Iblei DOP
Przygotowanie
1. Drobno posiekaj wszystkie warzywa i podsmaż je na patelni z oliwą przez 3 minuty. W międzyczasie pokrój pomidory na pół i dodaj je do warzyw na patelni. Dopraw solą i gotuj powoli przez około 30 minut (aż sos zrobi się gęsty).
2. Oczyść w międzyczasie małże i sparz je na dość żywym płomieniu na odpowiedznio dużej patelni (małże powinny być utrzymane w jednej warstwie). Wlej wino, przykryj patelnie pokrywką i nie dodawaj żadnych przypraw, uważając, aby woda i wino nie odparowały za szybko. Przefiltruj przez gęsto tkaną tkaninę pozostały płyn i dodaj go wraz z małżami do sosu pomidorowego. Połowę małży wyciągnij ze skorupki, drugą połowę pozostaw natomiast w skorupce.*
3. Lekko zagęść sos gotując go krótko. Po ugotowaniu zdejmij go z ognia i dodaj posiekane zioła.
4. Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie (1 litr na 100 g spaghetti), odcedź je gdy będzie al dente i dodaj do garnka z sosem. Podsmaż krótko na średnim ogniu. Podawaj natychmiast ze świeżą natką pietruszki.
* Jak rozpoznać świeże małże.
Świeże małże mają zawsze zamkniętą skorupkę. W czasie gotowania na żywym ogniu po kilkunastu minutach skorupki powinny się otworzyć. Jeśli małże mimo gotowania pozostaną zamknięte, oznacza to że są nieświeże i nie powinniśmy ich jeść.