venerdì 1 febbraio 2013

Karnawał na Sycylii

Karnawał w Acireale



Wiele miast na Sycylii są znanych i słynnych dzięki karnawałowi, tak jak w Palazzolo Acreide w prowincji Syrakuzy. Aż do lat sześćdziesiątych podczas karawału na dwóch głównych placach  ludzie bawili się tańcząc (vagliuna), i grając "sottonovanta". Dziś podczas Karnawału tańczy się na ulicach i w klubach, odbywają się festiwale kiełbasy, pstrągów i cavatieddi (Sycylijskie makarony). W niedzielę i we wtorek przed Środą Popielcową główną aktracją jest wielka parada wozów i grup przebranych w maski.

Również w Bronte, w prowincji Katania, gdzie kiedyś paradowali ludzie przebrani w "Laddatori"-lokalne maski reprezentujące biedniejsze klasy społeczne miasta - co roku spotykamy na ulicach miasta tradycjyne wozy i grupy przebrane w maski.

Nawet w czasie karnawału w Taorminie,  podczas uroczystości ludzie ubierają maski i przechadzają się wzdłuż pięknych ulic miasta. W niedzielę i tłusty wtorek przed Popielcem odbywają się Parady alegoryczynych wozów, co noc natomiast na placu miasta mają miejsce imprezy z tańcami, śpiewem, grami i konkursami. 
Również w Termini Imerese niedaleko Palermo, poza różnymi tańcami można oglądać spalanie dwóch lalek z "nannu" i "nanna" (dziadek i babcia), co symbolicznie kończy imprezę.

Karnawał w Chiaramonte Gulfi
W Mezzojuso, w prowincji Palermo, w czasie karnawału możemy obejrzeć pokaz pt. "Il Mastro di campo" (Mistrz pola), którego początki sięgają XVII wieku. Odbywa się on na placu i grany jest przez około 90 ludzi, którzy ubrani są w stroje wzorowane na strojach z XV wieku. Przedstawienie opowiada historię miłości między Mistrzem Pola i Królową.

Do najbardziej znanych karnawałów na całej Sycylii, zalicza się  karnawał Sciacca w prowincji Agrigento. Siąga on swoimi korzeniami  do lat 1800. Do wykonywania wozów i masek alegorycznych na paradę, która rozpoczyna się w sobotę, a kończy tłusty wtorek,  angażowani są rzemieślnicy, rzeźbiarze i architekci. Podczas festiwalu można również spróbować typowych dań przygotowanych w czasie kawnawału, wina, kiełbasy, makaronu z sosem pomidorowym i cannoli z serem ricottą.

Podczas karnawału Belpasso, w prowincji Katania, tradycyjna parada poprzedzona jest reczitalem w dialekcie miejscowych poetów. W Chiaramonte Gulfi, w prowincji Ragusa, w poniedziałek wieczorem, odbywa się festiwal kiełbasy.
W Saponara w prowincji Mesyna, podczas parady mieszkańców przebranych w maski, możemy podziwiać typową postać niedźwiedzia, wykonaną przy użyciu owczych skór.

Riavulicchi w Corleone
W Corleone, w prowincji Palermo, poza zwykłą paradą wozów, w tłusty wtorek odbywa się palenie dźiadka lalkowego, ubranego w naszyjnik z kiełbasą. Podczas konkursu dzielnicy odznaczany jest  najpiękniejszy wóz lub grupa przebrana w maski.





W Novara di Sicilia, w prowincji Mesyna, odbywa się Gra Maiorchino, podczas której zespoły rzucają wzdłuż ścieżki typowy ser pecorino zwany "maiurchèa". W tłusty wtorek, podczas Festiwalu Maiorchino można zjeść ser, makaron domowy z sosem wieprzowym - posypany tartym serem zwanym Maiorchino. W niedziele karnawałowe odbywają się gry z nagrodami dla wszystkich dzieci.
Gra Maiorchino w Novara di Sicilia








W mieście Acireale, prowincji Katania podaczas karnawału ma miejsce teatr cudów: z maskami, konfetti, światłami, kwiatami, muzyką, a przede wszystkim z dużą ilością ludzkiego ciepła. Piękne ulice i place w zabytkowym centrum Acireale to idealne miejsce na wydarzenie, które osiąga szczyt podczas parady wozów kiedy to  rzemieślnicy z Acireale pokazują swoje najpiękniejsze prace. W najstarszym dokumencie z Karnawału Acireale, z 1594, opisany jest zwyczaj, podczas którego mieszkańczy obrzucali sie nawzajem pomarańczami i cytrynami. 

W XVII wieku na Sycylii pojawia się maska karnawałowa o typowych cechach. Postać przebrana w tę maskę nazywano Abbatazzu lub Pueta Minutizzu. Jest to postać niosąca dużą książkę, która udawała że czyta, naśladując w ten sposób szlachtę oraz duchownych. Oprócz tego opowiadała satyry na ich temat i naśmiewała się z nich.

W 1693, po trzęsieniu ziemi karnawał został zabroniony. Odrodził się w 1700 roku lecz już w zmienionej formie. W XVIII wieku, tradycja została wznowiona, wprowadzono też nowe maski, takie jak Baruni (Baron), po to aby kpić z arystokracji, oraz Manti, kostium z falbankami, który służył do zachowania anonimowości osoby która go nosiła.

XXI wiek jest wiekiem cassariata, czyli parady powozów (landaus) należących do szlachetnie urodzonych ludzi, którzy wyrzucali kolorowe konfetti wszystkim świętującym. Następnie szlacheckie  powozy zostały zastąpione wozami z papier-mache.


W 1880 roku w Acireale zrealizowano pierwsze wózy z papier-mache. Od tego czasu do chwili obecnej w Acireale utrzymuje się tą tradycję dzięki szeregowi warsztatów rzemieślniczych, gdzie tworzy się wozy coraz bardziej zadbane. W 1930 roku po raz pierwszy można było zobaczyć wozy ozdobione kwiatami


W 50 - do 60 obok alegoryczynych wozów i wozów ozdobionych kwiatami, pojawiają się również mini-wozy, zwane "Lilliput", na których pokładzie umieszczane jest dzieck


Od 1970 do 1995 r. "najpiękniejszy Karnawał na Sycylii ", udoskonala się. Staje się coraz bardziej imponujący i bardziej wyrafinowany, zwłaszcza dzięki budowie alegorycznych wozów (coraz bardziej wyrafinowanych i kolorowych) i Wozów Kwitnących (coraz większych), które stają się tak samo ważne jak te pierwsze.

W 1996 Acireale, po raz pierwszy odbyła się krajowa loteria, która dotej pory odbywała się w Viareggio i Putignano. Dało to szanse Acireale, żeby "najpiękniejszy Karnawał na Sycylii" stał się sławny w całym kraju.


Istnieje oczywiście gastronomiczna tradycja związana z tym wydarzeniem. Wśród deserów: faworki, Castagnole i Zeppole czyli okrągłe pączki nadziewane kremem, Teste di Turco, które zawierają rodzynki i produkowane są w obszarach Modica i tradycyjna Pignoccata, która wykonana jest z mąki, cukru, żółtka jaj, i szczypty soli. 
Dania z makaronu to: makaron z sosem mięsnym lub Maccarruna z sdirrimarti, typowe danie hrabstwa z Modica, lub popularne Maccarruna ca sasizza serwowane z ragout ze słoniny wieprzowej lub z sosem pomidorowym, Minestrone tłustego czwartku- zupa z ziemniaków, łuskany bób, cebula, pietruszka, kostki smalcu wieprzowego, sól, pieprz, gulasz z sosem mięsnym i kiełbasy wieprzowe, które są przygotowywany na tłusty wtorek.





Nessun commento:

Posta un commento