martedì 16 ottobre 2012

Kuchnia Sycylijska


Kuchnia Sycylijska 

Oto kilka prostych przepisów kulinarnych prosto z Sycylii

Insalata all'Eoliana
(Sałatka letnia Liparyjska)

Składniki (dla 4 osób)

- 200g pomidorków, pokrojonych na pół
- 300 g cebuli z Giarratany lub innej czerwonej cebuli
- mała garść kaparów
- 8 kromek chleba lekko tostowanego
- 1 ząbek czosnku (zgnieciony lub drobno posiekany)
- 8 filetów anchois posiekanych na duże kawałki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Przygotowanie
Opiec grube kromki chleba w piekarniku lub w tosterze. Pomidorki pokroić na pół. Zmiażdżyć lub drobno posiekać czosnek. Posiekać filety z anchois  w duże kawałki. Pokroić cebulę w cienkie pierścienie, a następnie umieścić wszystkie składniki w misce. Dodać trochę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Tostowany chleb umieścić na 4 talerzach, polać lekko oliwą z oliwek, dodać kilka łyżek sałatki na górę i podać.


Ośmiornice po Lampedusku
składniki dla 2 osób:
- 4 małe ośmiornice
- 1 średnia cukinia
- 1 cytryna
- 150 g sera "pepato fresco"
- sól do smaku
- pieprz czarny ziarnisty
- extra-oliwa z oliwek Monti Iblei DOC

Przygotowanie

W osolonej wodzie gotować ośmiornice około 20 minut (czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, około 20 minut na każdy kilogram). W międzyczasie, umyć i pokroić w grube plastry cukinię, którą następnie ugrillować. Pokroić ser pepato fresco w plasterki. Kiedy ośmiornice są już ugotowane, należy je ostudzić w wodzie, w której się gotowały. Kiedy ośmiornice będą już zimne, odcedzić je, pokroić i ułożyć na talerzu. Polać je  oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Obok ośmiornic położyć plastry grillowanej cukinii i pepato fresco. Polać je odrobiną oliwy z oliwek i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jest to świetny i szybki posiłek do spożywania na zimno. Polecany jako starter, ale również jako główne danie w zależności od głodu.

Wino sugerowane: Bianco D'Alcamo


Patate apparecchiate alla siracusana
Składniki dla 8 osób:
- 1,5 kg sycylijskich ziemniaków
- 2 średnie białe cebule 
- garstka solonych kaparów
- 150 g zielonych oliwek
- 1 szklanka białego octu
- 1 łyżka cukru
- extra-oliwa z oliwek Monti Iblei DOC
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać cebulę i i drobno posiekać. Odsączyć solone kapary pod bieżącą wodą i odstawić. Drillować oliwki. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę. Po kilku minutach dodać ziemniaki i przysmażyć je delikatnie ze wszystkich stron. Zwiększyć ogień a następnie wlać 150 ml gorącej wody i gotować przez około 10 minut. Doprawić solą. Ziemniaki absorbują wodę i stają się miękkie. Jak tylko woda niemal całkowicie odparuje dodać kapary i oliwki. Kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut, a następnie wyłączyć ogień. W innym garnku tymczasem stopić cukier z octem, aby uzyskać słodko-kwaśny smak. Dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sugerowane vino: Cerasuolo rosso di Vittoria


RAGUSANO DOP i koktajl figowy
Składniki dla 4 osób:
- 10 dojrzałcyh fig
- 400 g białych winogron
- 180 g dojrzałego sera RAGUSANO DOP
- 8 kromek żytniego chleba 

Przygotowanie

Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Najlepszy ser RAGUSANO jest wytwarzany wyłącznie z mleka sycylijskich krów. Może być spożywany już po tygodniu utwardzania. Jest to ser pikantny i suchy w fakturze. Nożem  do sera pokroić Ragusano na małe, nieregularne kawałki. Obrać figi ze skórki i zmiksować w blenderze aż do uzyskania gładkiej masy. Przygotować 4 talerze i położyć na nich pokrojony ser. Odłożyć na bok małą kiść białych winogron uprzednio umytych oraz małą miskę z koktajlem figowym. Podawać z grzankami z żytniego chleba.
Jeśli komuś nie odpowiada koktajl z fig, można go zastąpić dojrzałami figami, pociętymi na kawałki, lub miodem z eukaliptusa, który dzięki swojemu mocnemu aromatowi doskonale pasuje do sera Ragusano.

Sycylijska letnia sałatka
Składniki dla 4 osób
- 300g pomidorów Pachino lub innych pomidorków
- pełna garść kaparów
- pełna garść oliwek ciętych na kawałki
- mała cebula
- kilka filetów anchois
- 200g fasolki szparagowej
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- oliwą z oliwek
- sok z cytryny

Przygotowanie
Pokroić pomidory, oliwki, cebulę, anchois. Fasolę szparagową ugotować i pokroić na kawałki. Wszystko razem wymieszać w misce i dodać świeżą  bazylię. Dodać oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Podawać  ze świeżym, chrupkim chlebem i białym schłodzonym winem pod pergolą porośniętą winogronami

Sycylijska Caponata
Składniki dla 4 osób:
- 2 bakłażany
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- oliwa z oliwek extra virgin
- zielone oliwki
- kapary w soli
- przecier pomidorowy
- pół szklanki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Warzywa umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroić bakłażana w kostkę i smażyć na gorącym oleju. Pokroić paprykę, usunąć pestki i podsmażyć. Wymienić olej i dokładnie wyczyścić misę. Powtórzyć operację na cebuli i selerze. Najbardziej uciążliwe w przyżądzaniu Caponaty jest to, że wszystkie warzywa należy smażyć oddzielnie i dopiero na koniec połączyć je wszystkie razem.
Po usmażeniu wszystkich warzyw, połączyć je razem dodając oliwek i kaparów odsolonych pod bieżącą wodą. Dodać przecier pomidorowy. Gotować wszystkie składniki, zagęszczając nieco całość. Wlać ocet i cukier i gotować razem aż do rozpuszczenia się cukru i octu, dokładnie mieszając a następnie zdjąć Caponatę z ognia.

Jeśli ktoś woli, można dodać również 1 łyżkę orzechów piniowych oraz 1  łyżkę rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej wodzie.


Nessun commento:

Posta un commento